"Šokci su u svemu imali obvezne običaje i nepisana pravila, pa tako i u spravljanju njihovih jela. Jelo su spravljali od onoga što su sami proizvodili na vlastitoj njivi, u vlastitom vrtu, šljiviku i svojoj ‘avliji‘. Od naših domaćih proizvoda žene su pravile na stotine vrsta jela. Živjele su u zajednicama, obiteljskim zadrugama i učile mlađe od starijih. Sva jela, kolači i tijesta, to je sve tako mirisalo jer je sve bilo domaće, ništa iz tvornice, ništa tretirano. Sve se pravilo uglavnom ‘iz glave‘, a tek negdje između dva rata, kad dolazi sve više vrsta slatkih kolača, naše žene počinju zapisivati recepte, pa sam i ja u nekim starim ladičarima pronašla neke recepte, koji su bili već u raspadu, ali sam ipak uspjela iz njih sačuvati stare kolače. Žene su bile umjetnice svoga vremena i osjećala sam potrebu da im se odužim i da im zahvalim." - istaknula je autorica kuharice Katica Alatrović.
Općenito | |
Autor | Katica Alatrović |
Br. stranica | 295 |
Godina izdavanja | 2019. |
Nakladnik | Vinkovački šokački radovi |
Uvez | tvrdi |