Iva Kosmos, Tanja Petrović, Martin Pogačar

PRIČE IZ KONZERVE

149,00 HRK s PDV-om Dostava: 3 do 5 radnih dana

ISBN: 978-953-8281-26-6

Nakladnik: Srednja Europa

Godina izdavanja: 2020.

Uvez: meki

Br. stranica: 302

Količina:

O knjizi:

Autorice i autori priloga u ovoj knjizi kroz lokalne i lokalizirane povijesti i priče problematiziraju šira relevantna pitanja: Kakve je posljedice za gospodarstvo, društvo i okoliš imala industrija konzerviranja ribe na sjeveroistočnom Jadranu? Kako je ta industrija bila prepletena s globalnim tokovima? Kako je rad u tvornici oblikovao društveni život i socijalni svijet, koji se protezao i preko ograda tvornica, u svakodnevicu, zabavu, slobodno vrijeme? Kako je ova industrija utjecala na odnose među muškarcima i ženama i podjelu rada prema spolu i još ostala brojna pitanja vezana uz ekonomiju, kulturnu baštinu, sjećanja…
Među autorima i autoricama ove knjige su istraživačice i istraživači, umjetnici, povjesničari i stručnjaci aktivni u svojoj sredini na području muzeologije, kulturne baštine i lokalne povijesti.
Geografski, prilozi pokrivaju širok raspon lokacija od Izole do Lastova, Banjola i Fažane do Rovinja, Lošinja, Cresa, sve do Hvara i Lastova.
Prilozi su podijeljeni u tri tematske cjeline:
– O čemu pričaju konzerve
– Lokalni svjetovi, globalni putovi
– Od rada ka povijesti rada
Knjiga je objavljena u suradnji s Institutom za studije kulture i sjećanja Znanstveno-istraživačkog centra Slovenske akademije znanosti i umjetnosti u Ljubljani.