Rosie Kugli

DVIJE CRTE PLAVO

100,00 HRK s PDV-om Dostava: 3 do 5 radnih dana

ISBN: 978-953-7190-83-5

Nakladnik: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade

Godina izdavanja: 2018.

Uvez: tvrdi

Br. stranica: 158

Količina:

O knjizi:

Još jedna tema o kojoj je premalo govori, a sudeći po statistikama poprilično je aktualna. Maloljetničke trudnoće nisu samo medicinski problem, već i problem seksualnog odgoja mladih  kao i nedostatka kvalitetne literature koji bi poslužio kao platforma i osvijestio problematiku , jer malo se toga poduzima kad je riječ o edukaciji mladih.  Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, broj maloljetničkih trudnoća  ne smanjuje se, što bi bilo očekivano s obzirom na to da bi novije generacije trebale biti educiranije.

Knjiga DVIJE CRTE PLAVO priča je o osamnaestogodišnjoj Viti Mayer koja se  ludo zaljubljuje u fakina koji joj po ničemu ne odgovara. Žac je  kvartovski luzer, ali na svom motoru i kožnoj jakni, s vjetrom u kosi i nabrijanom spikom,  san je svake cure.  Na tulumu koji je  Vita organizirala za svoj 18- ti rođendan, dvoje mladih fatalno se zaljubljuje.  U ružičastom svijetu, zaljubljena preko ušiju,  Viti  više ništa nije važno. Ni škola, ni ocjene, ni prijateljice. A roditelji? Nikada ih nije slušala, oduvijek je bila buntovnica no nikada problematična. To će se uskoro promijeniti. 

Počinje markirati, pušiti, piti. Roditelji su joj izluđeni promjenom i strahuju da ne upadne u loše društvo.  Vita popušta u školi, ali to nije sve.  Kako bi zadržala image cool cure, upušta  se u seksualne odnose sa svojim odabranikom i  ne koriste zaštitu.  Žac se hvali  kako je iskusan i uvjerava je da se prepusti. No to su prazne riječi, jer Vita ubrzo shvaća da je ostala u drugom stanju.

Ružičasti svijet satkan od bezbrižnog života puknut će poput velikog balona. Vita se nalazi pred teškim izborom što učiniti. Pobaciti ili zadržati dijete? U moru pitanja koje je muče i na koje nema odgovora,  ona je potpuno sama.  Ionako je nitko neće razumijeti. Ni najbolja  prijateljica, ni majka, ni otac, a najmanje Žac.  Svašta joj prolazi glavom,  noćima ne može spavati jer vrijeme curi, a ona mora donjeti odluku. Odluči se na pobačaj, ali kad začuje svoje ime ona izjuri iz bolnice. Ne može to napraviti. I dalje se nalazi u noćnoj mori, a odgovora nema.

No život koji će se još jednom okrutno poigrati sa njom,“riješit“ će problem  onako kako nitko nije želio….