Goran Miljan, Ivica Šute

Revolucionari i ubojice: Iz povijesti hrvatske nacionalističke emigracije u međuraću

98,00 HRK s PDV-om Dostava: 3 do 5 radnih dana

ISBN: 978-953-7963-91-0

Nakladnik: Srednja Europa

Godina izdavanja: 2019.

Uvez: meki

Br. stranica: 159

Količina:

O knjizi:

Knjiga Gorana Miljana i Ivice Šutea"Revolucionari i ubojice", donosi sjećanja Mije Babića i Zvonimira Pospišila na političke događaje i njihovo vlastito djelovanje dvadesetih godina u Zagrebu, s posebnim osvrtom na atentat na zagrebačkog novinara Tonija Schlegela, koji su izvršila upravo njih dvojica.

Najveći dio knjige čini Babićev tekst "Zašto sam danas u tuđini", zanimljiv i detaljan, iako subjektivan, prikaz pregled društveno-političkih događaja u Zagrebu 1920-ih godina. Babić je po dolasku u Zagreb bio izuzetno razočaran pasivnošću Hrvata nasuprot režimu Kraljevine SHS. Babić detaljno opisuje demonstracije tijekom dvadesetih, smrt Stjepana Radića, omladinske sastanke na kojima je redovito sudjelovao, pripremu i izvođenje atentata na Tonija Schlegela, te posljedično skrivanje u Zagrebu i bijeg u Italiju, gdje su se Pospišil i Babić susreli s Antom Pavelićem i Augustom Košutićem.
Ovi dokumenti – memoarski zapis Mije Babića i zapisnik preslušavanja Zvonimira Pospišila u Beogradu – osim što opisuju njihovu osobnu transformaciju u "revolucionare i ubojice", predstavljaju i vrhunski povijesni izvor sjećanja dvojice aktera koji su tridesetih godina postali istaknuti članovi ustaškog pokreta.